Anadolu sayısız uygarlıkların beşiği... Asya, Avrupa ve Afrika Uygarlıklarının köprüsü... Bereketi ve doğal güzellikleri ile göz kamaştıran kara parçası...
İnsanlık tarihi ile atbaşı giden Anadolu tarihi, henüz tamamıyla aydınlanmış değil... Bugün, yerli ve yabancı arkeologların büyük heyecanla kazı ve araştırma yaptıkları Anadolu’da her an tarihe ışık tutan yeni bulgular elde ediliyor.
Geriye dönüp baktığımızda Anadolu’nun vazgeçilemeyecek kadar değerli olduğunu görüyoruz. Anadolu’ya hükmedenler, Anadolu’nun bereketi ve güzelliğinden vazgeçemediler. Anadolu’da kalmak istediler. Bu nedenle Anadolu’da kentler kurup, yollar ve su kanalları yaptılar.
Yollar sayesinde hem egemenliklerini pekiştirdiler, hem de ticaretin önünü açarak zenginleşip, uygarlıklarını geliştirdiler.
İşte bu yollar ki, kralların emirleriyle yapıldılar. Orta Asya’dan Çin’den ve Hindistan’dan Avrupa ve Afrika’ya ulaşımı, iletişimi sağladılar. Kağıdı Çin’den Avrupa’ya taşıdılar. Kıtaları birbirine yaklaştırdılar, kültürel alışverişi sağladılar.
Sevgili araştırmacı ve fotoğraf sanatçımız Şemsi Güner, Veysel Donbaz ile bu yolları bize anlatacak zengin bir kitap hazırladı. Şemsi Güner iki yüz elli sayfalık bu kitabında kral yollarını anlatırken, bu yolların çevresindeki doğal güzellikleri, tarihe tanıklık yapan kalıntıları ve otantik insan yaşamını da fotoğraflarla bize aktarıyor.
Alanında özel bir yeri olacağına inandığım, yazmakla bitmeyecek olan Anadolu tarihine farklı boyutta bakan, yıllar süren titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkan Anadolu Kral Yolları adlı eseri için sayın Güner’i kutlarım.
Kitap ile ilgili henüz yorum yapılmamış.