Immanuel Wallerstein Seti-(3 Kitap Takım)

FİYAT BİLGİSİ

Fiyat Bilgisi Yükleniyor


Kitap ile ilgili henüz yorum yapılmamış.

Kitap ile ilgili henüz alıntı paylaşılmamış.

Kitap Bilgileri

Kitap Yazarı Immanuel Wallerstein
Yayınevi Bgst Yayınları
ISBN 2789785971689
Sayfa Sayısı 586
Tür #tari̇h #si̇yaset

Setin İçindeki Kitaplar

Dünya Sistemleri Analizi
Dünya-Sistemleri Analizi okulu 1970'lerde hem mevcut sosyal bilim paradigmasına hem de egemen Marksizm anlayışlarına karşı bir protesto hareketi olarak ortaya çıkar. Immanuel Wallerstein, Andre Gunder Frank, Giovanni Arrighi, Samir Amin gibi muhalif sosyal bilimcilerin öncülük ettiği okul, bazı temel öncüllere dayanır: Sanıldığı gibi "kapitalist" olan tek tek devletler değil, sistemin kendisidir. Tek tek ülkeler, dünya-sistem içinde belirli işlevleri yerine getirir. Uzun dönemli ekonomik, toplumsal ve ideolojik eğilimleri incelemeden toplumsal gerçekliği anlamamız hayli zordur. Bu nedenle, Dünya-Sistemleri Analizi okulu sosyal bilimcileri, disiplinler arasındaki duvarları yıkmaya ve toplumsal gerçekliği bir bütün olarak incelemeye çağırır.

Sosyal Bilimleri Düşünmemek
I. Wallerstein, ülkemizde de geniş yankı bulan "Sosyal Bilimleri Açın" raporunun mimarı Gulbenkian Komisyonu'nun başkanlığını yaptı. "Sosyal Bilimleri Düşünmemek" kitabı, sosyal bilimlerin yaşadığı krizi aşmayı hedefleyen "Sosyal Bilimleri Açın" çağrısına, 20. yüzyılın en önemli sosyal bilimcilerinden birinin katkısını içeriyor. Yayımlandığından bu yana, eleştirel bir sosyal bilim perspektifini benimseyen üniversite bölümleri ve genel okur nezdinde önemli bir referans kitabı olageldi.

Avrupa Evrenselciliği - Gücün Retoriği
Immanuel Wallerstein "Avrupa Evrenselciliği"nde, Batı'nın dünyaya müdahale ederken başvurduğu söylemleri inceler. Tarihte bu tür üç söylemle karşılaşırız: Amerikan Yerlilerini köleleştiren İspanyollar, onların "barbar" olduklarını, "ahlakdışı" âdetleri olduğunu savunurlar. Osmanlı İmparatorluğu, Ortadoğu gibi bölgelere nüfuz eden Avrupalılar, bu "yüksek medeniyetler"in gelişmeye kapalı olduğunu ileri sürerler. Günümüzde eski Yugoslavya'ya, Irak'a müdahale eden Batılı güçler ise, buralarda diktatörlükler olduğunu ve insan haklarının çiğnendiğini iddia ederler.