Toroslarda Bilinmeyen Bir Ülke Homonada

FİYAT BİLGİSİ

Fiyat Bilgisi Yükleniyor


Kitap ile ilgili henüz yorum yapılmamış.

Kitap ile ilgili henüz alıntı paylaşılmamış.

Kitap Bilgileri

Kitap Yazarı Mehmet Gültekin
Yayınevi Tebeşir Yayınları
ISBN 9786054639809
Sayfa Sayısı 155
Tür #turi̇zm gezi̇ #gezi̇ ki̇taplari


Çalışmaya başlarken amacım bir trekkıng rotası oluşturmak ve bu rotanın kitabını yazmaktı. Ancak araştırmalarım beni arkeoloji ve tarihin içine gömdü. Orada Homonadlarla tanıştım. Bu kavmin tarihin derinliklerinde kaybolmuş ilginç hikayelerini garip savaşlarını teslim olmaktansa açlıktan ve susuzluktan ölmeyi yeğlediklerini gördüm.
O anda Homonadlara büyük bir saygı duydum. Tıpkı komşu isaurialıların düşmana teslim olmaktansa diri diri kendilerini yaktıklarını öğrendikten sonra onlara duyduğum saygı gibi. Bozkırlı Çiçero Bodrumlu Heredot Amasyalı Strabon ve daha nice antik çağın önemli isimlerinin eserlerinde buldum onları.
Bu çalışma Seydişehir'in ve Akseki'nin antik çağ tarihine ayna tuttuğu için de bir ilktir. Bir yandan Akseki'nin ve Seydişehir'in dağlarında ekibimle birlikte antik yolların izini sürdüm bir yandan bu yolun gerçek hikayesini kitaplarda aradım. Tüm bu keşif ve araştırmalarım sonucunda adı bile bilinmeyen Anadolulu bir halkı tanıdım Homonadların çılgın öyküsü ve hazin sonu aklımdayken onların Torosların zirvelerindeki kalelerine çıkıp oturdum.
Onları sevdim ve onların seslerinin sindiği terlerinin aktığı yollarda yürüdüm.
Çok yüksek ve çoğu yerde geçmesi olanaksız Torosların tepelerinin ortasında birkaç vadiye bölünmüş çukur ve verimli bir düzlük vardır. Fakat insanlar bu düzlüğü sürdükleri halde dağların yamaçlarında ve mağaralarda yaşarlar. Homonadların yaşam yerlerinden biri ve en önemlisi Tınaztepe Mağarasıdır. Çoğunlukla silahlanmışlardır ve ülkenin etrafındaki sarp ve kayalık dağlar duvar görevi gördüğünden bunlar başkalarının ülkesine saldırmayı adet edinmişlerdir...
Kremna'yı ele geçirmiş olan ve zapt edilemez zannedilen Homonadeis ülkesine de giren ve kendisini daha birçok yerin hakimi olarak kabul ettiren ve hatta Homanada'nın tiranını dahi öldüren Galatia Kralı Amyntas tiranın karısının bir hilesi sonucu yakalandı ve Homonadlar tarafından öldürüldü. Fakat Ouirinius bu insanları aç bırakarak mahvetti ve bunlardan dört bin kişiyi yakalayarak onları civardaki kentlere dağıttı ve böylece ülkeyi hayatlarının baharında olan kendi insanlarından yoksun bıraktı.
Şimdiyukarıda adı geçen ve dağlarda yaşayan Pisidialılardan geri kalanların hepsi Cilicialılargibi tiranlar tarafından yönetilen ayrı kabilelere bölünmüşlerdir ve korsanlık yaparlar. Homonadların eski zamanlarda gezici bir kavim olan leleglede karakterlerinin benzerliği dolayısıyla onlara karışarak orada yerleştikleri söylenir. Strabon burada Toroslara gelerek yerleşen ve burada kaybolan leleg kavminden söz etmektedir.